Deva Victrix, Britannia, Imperiul Roman

Date geografice

Deva (sau Deva Victrix) a fost o așezare și castru roman între secolele I și V în provincia romană Britannia, pe locul orașului Chester din Marea Britanie de astăzi.

Înființat de legiunea a II-a Adiutrix (70 e.n.) și reconstruit de legiunea a XX-a Valeria Victrix (sec. II), castrul a fost important în menținerea graniței vestice a provinciei Britannia și apărarea împotriva populațiilor Brigantes și celtice din nordul și vestul Angliei moderne.

Pe lângă castrul roman a apărut o așezare civilă (canabae legionis) care a evoluat în orașul modern Chester din Cheshire, Anglia. De altfel, etimologia numelui Chester este cuvântul latin castrum.

Orașul Chester a continuat să fie un important centru militar în istoria Angliei, ca fortificație saxonă împotriva galezilor și ulterior bază de unde se lansau periodic atacuri asupra Irlandei.

Atracții romane în Chester

Chester adăpostește cel mai mare amfiteatru roman construit în Britannia, cu o capacitate de peste 8.000 de locuri. Construit din piatră, ca amfiteatrele din Europa continentală, și reconstruit de mai multe ori de legiunile a II-a și a XX-a, amfiteatrul oferea legionarilor și civililor lupte sportive, inclusiv de gladiatori.

Alte vestigii romane importante sunt băile legionarilor, cu un sistem complex de încălzire, un altar dedicat zeiței Minerva și o clădire de formă eliptică, unică în lume.

 

Legături utile

Distribuie articolul

Share on facebook
Facebook
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Galerie foto

Vrei să contribui la articol?

Lasă-ne un mesaj în pagina de contact!