Deva, Gijón, Spania

Previous
Next

Date geografice

Deva este o localitate componentă a municipalității din Gijón, în Asturias, Spania. Toponimul însuși provine dintr-o veche pre-romană / astur divinitate. Populația sa era de 705 locuitori în 2012. Deva este o zonă rezidențială și rurală care se învecinează cu municipalitatea de la Villaviciosa în est, și cu cartierele Cabueñes din nord și Caldones în sud. Zona este formată din terenuri a căror formă de relief predominantă este câmpia (ocupată, în mare parte, de bovine), aparținând unor ferme adiacente.

Există, de asemenea, multe cabane, case, precum și un centru de călărie. Un mic râu trece prin zonă, fiind vizitat la sfârșit de săptămână de către cetățenii care se bucură de aerul proaspăt și de numeroasele baruri și „merenderos”. Cel mai înalt vârf este Monte Deva (423 m). Există un mic parc natural ce înconjoară vârful, unde pot fi găsite căprioare, mistreți și multe specii de păsări.

Din Observatorul astronomic se vede întreaga panoramă a orașului Gijón. Gijón are un climat oceanic temperat, tipic pentru coasta atlantică a Spaniei. Canalul de pe malul oceanului creează o vară rece și un climat de iarnă blând, unde temperaturile severe și temperaturile foarte scăzute sunt rare. Intervalul îngust de temperatură este demonstrat de temperatura record din august, fiind cu numai 6,4°C mai cald decât temperatura record din ianuarie. Clima este umedă și cerul veșnic înnorat după standardele spaniole, dar totuși este mai uscată decât alte locații aflate în Spania pe malul Atlanticului. Umiditatea este ridicată pe tot parcursul anului.

Date istorice

Primele dovezi ale existenței umane în orașul Gijón sunt situate în Monte Deva, unde se găsesc o serie de morminte, și în Monte Areo, unde se află niște dolmene neolitice.

Aceste dolmene au fost descoperite în 1990 și se presupune că au fost construite în jurul anului 5000 î.Hr. Secolul al XIX-lea a adus cu el o dezvoltare accentuată, bazată pe comercializarea cărbunelui, la început pe șoseaua Gijón-León și, mai târziu, pe calea ferată Langreo-Gijón.Toate acestea presupuneau expansiunea rapidă a portului, datorită intensității mari a traficului din acesta. Un nou port, El Musel, a fost construit în 1893 și a fost primul port din peninsulă destinat comercializării cărbunelui. Gijón trecea printr-o transformare dintr-un sat industrial într-o localitate burgheză și urbană, transformare ce a presupus deschiderea de noi străzi și piețe, cu noi utilități municipale, cum ar fi apa, colectarea gunoiului, iluminatul și așa mai departe. Toate aceste dezvoltări industriale au adus noi forțe de muncă în oraș și crearea de cartiere noi precum Natahoyo, La Calzada, Tremañes sau El Humedal.

În secolul al XX-lea, cu Războiul Civil spaniol, orașul a susținut fracțiunea republicană.  Armata era localizată în El Coto. Rezistența a fost eliminată în august 1936.  Mai târziu, satul a fost capitala Consiliului suveran al Asturiei și León până în 20 octombrie 1937, când trupele generalului Francisco Franco au ocupat orașul. Metalurgia feroasă a fost principala industrie a orașului Gijón din ultimii ani ai secolului al XIX-lea până în ultimele decenii ale secolului al XX-lea.

Uninsa a fost creată în 1971 și a fuzionat cu Ensidesa. În ultimii ani ai secolului a fost transformată în Aceralia și integrat în Arcelor. Ultimele decenii ale secolului au adus o criză industrială care afectează în principal metalurgia feroasă și construcția navală locală. Aceste fapte au adus un nou teren pentru crearea de noi plaje, parcuri și cartiere noi. De asemenea, a fost creat un campus al Universității din Oviedo.

Legături utile

Distribuie articolul

Share on facebook
Facebook
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Galerie foto

Vrei să contribui la articol?

Lasă-ne un mesaj în pagina de contact!