Deva, Etiopia

Date geografice

Deva este un sat din regiunea Amhara, Etiopia, situat la aproximativ 80 km sud-est de capitala regiunii, orașul Bahir Dar. Coordonatele sale geografice sunt 11° 7′ 0″ Nord, 37° 38′ 0″ Est.

Regiunea Amhara se află în nordul Etiopiei, la granița cu Sudanul, și este cea mai fertilă zonă a țării. Cel mai larg bazin de apă al Etiopiei, Lacul Tana, care alimentează Nilul Albastru, este localizat în Amhara.

Regiunea conţine, de asemenea, Munţii din Parcul Naţional Simien, care include Ras Dashan, cel mai înalt punct din Etiopia. 

Amhara este împrejmuit la vest și nord-vest de statul Sudan și în alte direcţii de alte regiuni ale Etiopiei: Tigray la nord, Afar la est, Benishangul-Gumuz la vest și sud-vest, și Oromia la sud.

Date demografice

Amhara reprezintă un grup etnic care vorbesc o limbă semitică (Amharica) și sunt majoritar creștini, aparținând Bisericii Ortodoxe Etiopiene. Cu aproximativ 20 de milioane de persoane, Amhara reprezintă a doua cea mai mare etnie din Etiopia.

Istorie

Amhara a dominat pentru o perioadă lungă istoria ţării sale. Amharica a fost limba oficială a Etiopiei până în 1990 și a rămas importantă şi în ziua de azi. Ca descendenţi ai cuceritorilor semitici, s-au amestecat cu băştinaşii curhitici și au populat părți întregi din centrul şi vestul Etiopiei de astăzi. Toţi în afară de unul dintre împăraţii ţării din 1270 până în 1974 au fost de origine Amhară.

Această dominație a creat dispute între Amhareni şi vecinii din nordul lor, tigrayinii, şi alte grupuri etnice din Etiopia, cum ar fi oromo. Tensiunea dintre Amhareni şi Oromoni a crescut în perioada regulilor socialiste (1974-1991), deoarece Ormonii au susţinut un rol din ce în ce mai evident în treburile sociale şi politice naţionale.

După 1991, o mare parte a resentimentului Amharei a fost împotriva tigrayinilor, care au avut influenţă în timpul luptei împotriva marxiștilor.,

Tradiții

Cuplurile căsătorite locuiesc în general aproape de casa soţului. Amharenii practică trei tipuri de căsătorii: kal kidan, qurban și damoz. Kal kidan (de asemenea numit serator semanya) este căsătoria prin contract civil.

Este de departe cea mai cunoscută formă, deşi un procent mare din aceste uniuni sfârşesc prin divorţ. Căsătoriile qurban sunt încheiate în biserici şi sunt considerate sacre. Nu pot fi desfăcute, chiar şi după moartea partenerului, doar prin excepţie în circumstanţe extraordinare.

Din cauza acestor restricţii, este cea mai puţin comună formă de căsătorie. Multe cupluri aleg să celebreze ritualul, fiind deja căsătorite sub kal kidan și având copii. Qurban este, de asemenea, singurul tip de căsătorie în care preoţii etiopieni ortodocși pot intra. Primele căsătorii discutate, cele de tip kal kidan şi qurban sunt aranjate de părinţi.

Al treilea tip de căsătorie – cel cu cel mai scăzut rang- este damoz, un aranjament în care femeia este plătită să fie o soţie temporară, cel mai adesea pentru o perioadă de o lună sau două. În timp ce femeia este într-o relaţie damoz, ea nu primește dreptul la averea soţului temporar, dar copiii născuţi sub această uniune sunt consideraţi legitimi.

Căsătoriile damoz au fost scoase în afara legii la mijlocul secolului al XX-lea, dar continuă să fie practicate.

Distribuie articolul

Share on facebook
Facebook
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Galerie foto

Vrei să contribui la articol?

Lasă-ne un mesaj în pagina de contact!