Deva, România

Previous
Next

Date geografice

Deva este municipiul de reședință al județului Hunedoara, România, format din localitățile componente Deva (reședința) și Sântuhalm, și din satele Archia, Bârcea Mică și Cristur. Se afla în Transilvania.

Deva este situată în partea centrală a județului Hunedoara, pe malul stâng al cursului mijlociu al râului Mureș. Se află la o altitudine de 187m față de nivelul mării. De oraș aparțin și Archia, Bârcea Mică, Cristur și Sântuhalm. De asemenea, Deva se învecinează cu Munții Poiana Ruscă și Munții Zarandului în vest, cu Munții Apuseni în nord, cu Măgura Uroiului în est. Spre sud, când condițiile atmosferice sunt propice, se zăresc în depărtare Munții Parâng și Munții Retezat. Dealurile din apropierea orașului sunt ultimele ramificații nordice ale Munților Poiana Ruscă (înălțimea lor maximă este de 697 metri) și cuprind orașul ca într-un semicerc, ferindu-l de excese climatice. Vârful Piatra Cozia (din satul Cozia) are altitudinea de 686 metri.

Date demografice

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Deva se ridică la 61.123 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 69.257 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (82,98%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (7,21%) și rromi (1,24%). Pentru 7,84% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (76,5%), existând și minorități romano-catolice (6,46%), penticostale (2,68%), reformate (2,34%), baptiste (1,38%) și greco-catolice (1,14%). Pentru 8,13% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Toponimie

Se presupune că numele Deva are legătură cu anticul cuvânt dac „dava”, care înseamnă „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a mutat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva, acum Chester în Marea Britanie. Unele argumente de ordin lingvistic arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav „deva”, care înseamnă „fecioară”. Prima atestare documentară a Cetății Deva datează din anul 1269, fiind menționată prin cuvintele latine „castro Dewa”. Pe hărțile medievale ea apare sub numele de „Deva”, sau „Dewan”.

Climă

Așezat la o altitudine relativ joasă, într-o depresiune, orașul Deva beneficiază de cea mai temperată climă din întreg Ardealul, fiind ferit de curenți. Aerul vine dinspre vest și nord-vest. De-a lungul culoarului Mureșului se simt influențe submediteraneene, iar masele de aer atlantic încărcate cu umezeală nu afectează orașul, fiind protejat de Munții Apuseni și Munții Poiana Ruscă. Verile nu sunt excesiv de călduroase, iar iernile sunt blânde, lipsite de geruri puternice.

Legături utile

  • Site-ul oficial al Municipiului Deva
  • Pagina de Wikipedia

Distribuie articolul

Share on facebook
Facebook
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Galerie foto

Vrei să contribui la articol?

Lasă-ne un mesaj în pagina de contact!