Deva, Țara Bascilor, Spania

Previous
Next

Date geografice

Deva în spaniolă, Deba în bască, este o localitate în provincia Guipúzcoa, la gura de vărsare a râului omonim în Golful Biscaya. Coordonatele sale geografice sunt 43°17′43″N 2°21′00″V.

Situat la aproximativ 40 km de San Sebastian și 60 km de Bilbao, orașul  are o populație de 5.445 locuitori și o suprafață de 51,54 km2.

Relieful zonei este spectaculos și accidentat, cu coastele din fliș și carst și o plajă largă și populară printre turiști.

Orașul se află pe celebrul drum de pelerinaj Santiago de Compostella.

ISTORIe

În zona orașului sunt urme ale locuirii datând din paleolitic (Magdalenian), iar cronicile romane menționează râul Deva care va da numele viitoarei localități. Toponimia este (paleo-)indoeuropeană.

La sfârșitul sec. XIII, Sancho al IV-lea al Castiliei a semnat decretul regal de stabilire a localității în Itziar (astăzi una dintre localitățile componente), iar portul Deva a fost fondat în 1343.

În secolul al XV-lea, portul a început o perioadă de glorie care a durat până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astăzi, principala activitate în zonă este turismul.

Atracții turistice

În afara plajei turistice, orașul adăpostește clădiri cu valoare istorică deosebită, precum biserica Sf. Maria (sec. XV), Palatul Aguirre (sec. XV) sau Palatul municipal (sec. XVIII).

Peisajele sunt absolut spectaculoase, coastele din flișuri calcaroase prezintă platforme tăiate de aproximativ 8 km lungime, între Deva și Zemaya, după cum puteți vedea în galeriile de mai jos.

În apropiere se găsesc peșteri cu urme ale locuirii din paleolitic, inclusiv spectaculoasa peșteră pictată Enkaia. Alături de mai celebrele peșteri din Altamira sau Lascaux.

Distribuie articolul

Share on facebook
Facebook
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Galerie foto

Vrei să contribui la articol?

Lasă-ne un mesaj în pagina de contact!